2 Ocak 2014 Perşembe

TARİHİ DOKU YERİNE TİCARİ BÖLGE İLANI VE SOKAĞI YİYEN BİNA !




Gökçeada Meydandan çıkıp Ecevitin dükkanını geçtiğinizde sağda yer alan taş evleri gözünüzü okşar.

Ancak hangi amaca hizmet ise, Bütün bu ada önceki Belediye başkanı döneminde Ticari alan ilan edilmiş ve arsaya yüzdeyüz oturumlu 3 kat imar verilmiş. Ancak anlaşılan Sit alanı olması yüzünden bugüne kadar bu alanda inşaat faaliyeti yapılamamış. Böylece adanın orjinal dokusunun bir parçası olan bu bölge korunabilmiş.

Sonra geçtiğimiz yıllarda Bugünkü belediyenin çabaları ile bu alandaki Sitin kaldırılması sağlandı.

Bunun ilk sonucu Ecevitin hemen yanında yer alan güzelim taş binanın yeni sahibi olan Elta Ada şirketi tarafından acımasızca yerle bir edilmesi oldu. Şirketin araziyi hemen kullanmayı düşünmediği halde binayı yıktırmasının nedeni, Sit alanının geri gelebileceğini düşünmüş olması olmalı.

Ve sonra bir ay önce, bu bölümün diğer ucunda yer alan bir arsada ilk inşaat başladı.

Söz konusu arsanın şimdiki sahibi olan Emre Bey bu arsayı Eski belediye başkanının bir akrabasından almış. Bu arsa aslında daha büyük bir arsanın veraset yüzünden ikiye bölünmesinden oluşmuş. Ancak ne hikmet ise, ikizi 37 metre kare iken, bu arsa 53 metrakareye çıkmış. Ve yandaki sokağa doğru büyüme göstermiş.

Böylece, Şehit Onbaşı Orhan Zengin sokağı yarıya kadar kazılarak üç katlı, betonerme bir binanın temelleri atılıverdi ve bina hızla yükseliyor.

Bu olay ne çok ders ve soru içeriyor farkında mısınız ?

1. Taş evlerden oluşan orjinal dokuyu içeren bir bölge nasıl olur da ticari alan ilan edilip, üç katlı beton binaların dip dibe dikilmesine açılır ?

2. Ada dokusuna çok saygılı olduğunu söyleyen ve Citta Slow ilan ettiren Yücel Atalay bu büyük yanlışı düzeltmek yerine neden bir de Sitin kaldırılmasını sağlar ?

3. Sokağa taşmış bir arsaya nasıl imar izni verilir, bunu düzeltmenin yolları aranmaz ?

4. Eski belediye başkanının ve yeni belediye başkanının hangi akraba ve köylülerinin bu bölgede arazileri vardır ?

5. Organik üretim yaparak adanın orjinal ve bozulmamış halini reklam konusu yapan bir şirketin bile bu tahribatta pay sahibi olması nasıl açıklanabilir ?

6. MHPli belediye ile AKPli belediyenin adayı tahrip etmek, yakın ve akrabalara kıyak yapmak konusunda aynı davranışı göstermiş olması şaşırtıcı mıdır ?

Son söz : O yüzden sevgili adalılar Belediye başkanının kim olduğu değil, hangi partiden olduğu değil, adanın çıkarlarını kişi ve zümrelerin çıkarlarının önünde tutup tutmadığı önemlidir. Ve hesap vermeye, halka danışmaya, halkla birlikte hareket etmeye hazır olup olmadığı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder